Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten

In welke producten zitten koolhydraten?

Koolhydraten zijn te vinden in producten als pasta, brood, aardappelen, snoep, koek, chips, taart en rijst. Al deze producten bevatten tarwemeel, suiker, glucose en fructose. Ook in fruit zit fructose. Fruit is dus ook een vorm van koolhydraten.

Koolhydraten horen thuis in een normaal en gezond eetpatroon. Op zich is er helemaal niks mis met het consumeren van deze producten. Helaas eten we tegenwoordig teveel producten die suikers en tarwemeel bevatten omdat ze in overvloed zijn en zeer eenvoudig te verkrijgen zijn.

Ons lichaam is door de eeuwen heen fysiek nauwelijks veranderd. Onze verre voorouders leefden van de jacht en natuur. Ze aten vooral producten zoals noten, zaden, vlees, vis, groenten en fruit. Het lichaam daarentegen, is nog steeds afgestemd op deze voeding- en leefwijze, terwijl ons eetpatroon en voedselaanbod drastisch in een korte tijd is gewijzigd.

Hierdoor kan het lichaam alle ‘nieuwe’ voedingsmiddelen zoals koolhydraten, niet meer goed verwerken. Normaliter worden koolhydraten omgezet in glucose die ons directe energie opleveren. Aangezien ons lichaam niet veel brood, pasta’s, aardappelen en andere meelproducten nodig heeft, maar we ze toch blijven eten, wordt het teveel aan koolhydraten vervolgens in het lichaam omgezet in vet.

Het vet dient namelijk oorspronkelijk als reserve voor als we in tijden terecht komen van schaarste. Echter, tegenwoordig is de kans erg klein dat we een hongersnood gaan beleven. Doordat we door blijven eten worden de vetreserves in ons lichaam alleen maar groter. Op deze wijze komen we in gewicht aan en worden we alsmaar dikker.

Koolhydraten

Ben jij verslaafd aan koolhydraten?

Heel veel mensen zijn verslaafd aan koolhydraten zonder dat ze het weten. Als je merkt dat je continue honger hebt, vaak vermoeid bent of dat je problemen hebt met je gewicht, dan is de kans groot dat je een koolhydraatverslaafde bent.

Wist je dat veel voedselfabrikanten ons eten volstoppen met toegevoegde zoet- en kleurstoffen, e-nummers en nog meer troep? Dit leidt ertoe dat je ongemerkt blijft hunkeren naar meer koolhydraten.

Verstoorde insulinehuishouding

Hoe komt het dat je verslaafd raakt aan al die suikerrijke producten? Dit kan deels verklaard worden door aanleg. In bepaalde families kan een verstoorde insulinehuishouding veelvuldig voorkomen dan bij een andere. Dit kun je merken zodra veel familieleden kampen met overgewicht en vervolgens diabetes krijgen. Je kunt dus verslaafd raken aan koolhydraten als je insulinehuishouding niet meer goed werkt.

Voorkom diabetes

Je kunt diabetes voorkomen door minder koolhydraten te eten. Dit is veel makkelijker dan je denkt want je kunt ook heel lekker eten zonder al die pasta’s, rijst en aardappelen.

Het 7×7 receptenboek van Jasper Albas is een goed voorbeeld waarin maaltijden worden gepresenteerd die koolhydraatarm zijn, maar toch nog heel smaakvol. Een groot bijkomstig voordeel is dat je hiermee snel en gezond kunt afvallen.

Wil je weten hoe je heerlijk koolhydraatarm kunt eten? Bestel dan hier zijn boek!

 

 

 

 

Afvallen gaat sneller als je elkaar helpt. Like ons op FB en deel je ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sign up to our newsletter!