Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Goede nachtrust

Goede nachtrust

We beseffen het niet vaak, maar een goede nachtrust is onontbeerlijk voor een gezond, slank lichaam en succesvolle levensstijl. Het leven tegenwoordig is ontzettend gehaast, chaotisch vol met afspraken en deadlines. We raken op de automatische piloot waarbij we haast vergeten voldoende te slapen. Stress is tevens een factor dat bijdraagt aan (onnodig) piekeren en onvoldoende slaap.

Ook ik sliep te weinig. Ik voelde me haast schuldig als ik ‘lang’ in bed bleef liggen. Inmiddels weet ik wel beter en zorg ervoor dat ik voldoende uitgerust ben. Ik heb minstens 8 uur slaap per dag nodig om in het dagelijks leven goed te kunnen functioneren.

Hoeveel slaap jij per dag nodig hebt, kan uiteraard verschillen met die van mij. Het is in ieder geval belangrijk dat je in de nacht goed uitrust, zodat je de volgende dag met goede energie kan beginnen.

Hoe kun je nou zorgen voor een goede nachtrust?

Hormoonbalans voor vrouwen

In het nieuwste boek Hormoonbalans voor vrouwen van Ralph Moorman wordt beschreven dat een van de belangrijkste dingen waar je voor moet zorgen, is dat je cortisol hormoon laag is. Het lichaam begrijpt dat je ‘veilig’ kan gaan slapen en maakt vervolgens voldoende melatonine aan.

Zodra je vlak voor het slapen piekert of druk bezig bent met allerlei activiteiten (waaronder stressvolle bezigheden), dan produceert het lichaam niet genoeg melatonine om goed te kunnen slapen. Hierdoor kun je moeilijk in slaap vallen of kun je midden in de nacht vaak uit je slaap worden gehaald.

Probeer dus televisie kijken te vermijden vlak voor het slapen gaan. Dit geldt ook voor je laptop of elk ander elektronisch apparaat. Lees een boek of ga mediteren.

Een andere tip die Ralph Moorman geeft is dat je moet zorgen voor een goed dagritme. Je lichaam raakt zo gewend om op dezelfde tijden op te staan en naar bed te gaan. Door consequent te zijn en een goede structuur in te bouwen in je leven, kun je op deze wijze beter slapen.

Wil je meer lezen over hoe je kunt zorgen voor een goede nachtrust en hoe de werking van hormonen invloed heeft op jouw gezondheid en dagelijks leven? Bestel dan hier zijn boek.

Heb je het boek al gelezen?

Laat me weten wat je van het boek vindt door een bericht hieronder achter te laten!

 

 

Afvallen gaat sneller als je elkaar helpt. Like ons op FB en deel je ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sign up to our newsletter!