Gezond recept: speltpannenkoek met avocado

Gezond receptGezond recept

In het weekend eet ik graag speltpannenkoeken. Ze zijn erg eenvoudig om te maken en je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Ooit zag ik dit recept voorbijkomen op de site van Chicks Love Food, een van mijn favoriete foodblogs. Wil je het originele recept vinden, kijk dan hier. Inmiddels zijn de pannenkoeken echt een blijvertje geworden in mijn keuken.

Spelt

De basis van dit recept is volkoren speltmeel. Volkoren speltmeel is een oergraan en een stuk gezonder dan normale tarwemeel. In tegenstelling tot tarwemeel zorgt speltmeel ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit leidt ertoe dat je minder de behoefte hebt om te snacken.

Tijdens het malen van speltmeel blijven waardevolle voedingsstoffen behouden. Spelt bestaat namelijk uit een mix van allerlei mineralen, vitamines, vetten en koolhydraten. Ook bevat spelt gluten,  maar deze is anders samengesteld dan de gluten die je bij tarwe vindt. Daarom kan je lichaam speltmeel veel beter verteren dan tarwemeel.

Tarwebloem is echt iets wat ik in het dagelijks leven zoveel mogelijk probeer te vermijden, want mijn lichaam reageert daar gevoelig op. Ik krijg er vaak een opgeblazen buik van en wat nog erger is, ik kom er helaas van aan. Jammergenoeg vind ik gerechten waar tarwebloem in verwerkt is vaak wel heel erg lekker ;-). Maar gelukkig biedt volkoren speltmeel voor mij de oplossing.

Ik gebruik regelmatig volkoren speltmeel in mijn gerechten, meestal in gezonde snacks en tussendoortjes die ik maak en vooral in het weekend. Ik kan er dan extra van genieten. Daarom behoren speltpannenkoeken tot een van mijn favoriete ontbijtgerechten. Ze vullen je maag enorm en je bent lang verzadigd.

Wat heb je nodig?

Zoals ik al eerder zei kun je veel variëren met de speltpannenkoeken. De pannenkoeken die ik vanochtend heb gemaakt is een basic versie.

De volgende ingrediënten heb je nodig om de pannenkoeken te maken:

  • Volkoren speltmeel
  • Magere kwark of Griekse yoghurt
  • Kokosolie om in te bakken

Doe beide ingrediënten in een kom zodat het een plakkerig tot droog emulsie wordt. Je moet het deeg makkelijk van je lepel af kunnen halen zodat je de pannenkoeken kunt bakken.

Het spreekt voor zich dat als je veel pannenkoeken wilt bakken, bijvoorbeeld voor je gezin, dat je uiteraard meer meel in je kom moet doen dan als je dit voor alleen voor jezelf maakt. Het belangrijkste is dat het deeg plakkerig tot droog moet zijn. Je kunt kleine pannenkoekjes maken of grote. Aan jou de keus.

Vanochtend heb ik op de pannenkoeken avocado en een tomaat opgedaan. Eventueel met himalayazout bestrooien en je hebt zo een heel lekker, smaakvol en vullend ontbijt waar je lang op kunt teren.

Heb jij ook speltpannenkoeken gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie. Laat hieronder een bericht achter en laat me weten hoe het je heeft gesmaakt!

 

Gezond recept

Afvallen gaat sneller als je elkaar helpt. Like ons op FB en deel je ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sign up to our newsletter!