De heilzame werking van Chiazaad

Chiazaad kopen

Wat is chiazaad?

Chiazaden hebben de laatste paar jaren flink aan populariteit gewonnen. In het begin kon je ze alleen nog maar in een natuurwinkel of speciaalzaak kopen. Onder superfoodkenners was de chiazaad destijds al een bekend fenomeen. Inmiddels zijn ze ook in de schappen van de gewone supermarkt verkrijgbaar.

Ik eet zelf ook regelmatig chiazaden. Meestal stop ik ze in mijn smoothie of verwerk ze in een bakgerecht om de vulling iets op de voeren. Chiazaden kun je ook goed als ontbijt eten. Wat ik zelf erg lekker vind is geprakte banaan met cacaopoeder en chiazaden die een tijdje in het water hebben gelegen. Ze zwellen op waardoor het een gelei en puddingachtige vorm krijgt. In combinatie met banaan en rauwe cacaopoeder krijg je een smakelijke chocoladepudding. En ja, dat kan ook goed in de ochtend!

Chiazaden waren oorspronkelijk voeding voor de Maya’s en Azteken. Zij aten de zaden vanwege de energieboost die chiazaden zouden leveren, waardoor hun uithoudingsvermogen vergroot werd. De zaden waren namelijk perfect voor het maken van lange reizen.

De chiazaad is in feite een product dat afkomstig van de chiaplant. De originele Latijnse naam van de plant is Salvia Hispanica. Deze plant is familie van de muntplant en komt vooral voor in Mexico en Guatemala. De eetbare zaden, die het uiterlijk hebben van een maanzaad, zitten verstopt in de bloem van de chiaplant.

Waar is chiazaad goed voor?

Volgens de Maya’s en Azteken zouden chiazaadjes boordevol vitamines en mineralen bevatten die je gezondheid stimuleren. Verschillende onderzoeken tonen inderdaad aan dat chiazaden een bron zijn van vezels, ijzer, calcium, selenium, kalium, magnesium, foliumzuur, borium en omega 3.

Daarnaast zijn er een aantal gunstige bijwerkingen voor je gezondheid.

Chiazaad kopen

Bloedsuikerspiegel

Allereerst is chiazaad goed voor het in balans brengen van de bloedsuikerspiegel. Doordat chiazaden een rem leggen op de omzetting van koolhydraten naar glucose, wordt de aanmaak van insuline beperkt zodat hoge pieken in je suikerspiegel worden voorkomen. Dit betekent dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt en dat je minder last krijgt van after dinner dips en een vermoeidheidsgevoel.

Hoge en teveel pieken in je bloedsuikerspiegel is niet goed. Dit ontstaat als je veel producten eet die geraffineerde suikers bevatten, zoals snoep en taart. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2.

Chiazaden zorgen er dus voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Neemt calcium goed op

Chiazaad is een van de voedingsmiddelen die helpt te voorkomen dat je op een latere leeftijd last van osteoporose of botontkalking krijgt. Zeker als je ouder wordt dan is het raadzaam om extra calcium in te nemen. Chiazaden vormen een goede bron van calcium en bevordert de opname van calcium in je lichaam.

Stimuleert spiergroei

Ten derde helpen chiazaden bij de opbouw van je spieren. Mocht je aan krachttraining doen, dan kunnen chiazaden je enorm helpen bij het versterken en onderhouden van je spieren. Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je verbrandt, ook tijdens rustmomenten.

Bron van omega 3 vetzuren

Chiazaden bevatten omega 3 vetzuren. Een van de kenmerken van omega 3 vetzuren is dat het een ontstekingsremmende werking heeft. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleind.

Bovendien is omega 3 ook goed voor het stabiliseren van je hormoonhuishouding.

chiazaad

Afvallen en chiazaad

Als je wilt afvallen dan passen chiazaden goed in je eetpatroon. Omdat chiazaadjes opzwellen zodra ze in aanraking komen met water, geven ze je maag een vol gevoel. Hierdoor neemt je snaaibehoefte af. De vezels in de zaden zorgen tevens voor een betere stoelgang waardoor je makkelijker kunt afvallen.

Echter, het is nooit wetenschappelijk bewezen dat chiazaden daadwerkelijk helpen bij het afvallen. Afvallen is een combinatie van doorzettingsvermogen, sporten en verschillende gezonde voedingsmiddelen eten.

Mogelijke bijwerkingen chiazaad

De gezondheidsvoordelen van chiazaad zijn groot. Echter, er zijn ook enkele mogelijke bijwerkingen geconstateerd. Het belangrijkste is dat je hierbij goed moet luisteren naar je eigen lichaam.

De volgende bijwerkingen zouden kunnen optreden bij het nuttigen van chiazaden:

  • Winderigheid
  • Misselijkheid
  • Opgeblazen gevoel in de buik
  • Diarree

Deze klachten kun je krijgen omdat er een enorme hoeveelheid aan vezels in chiazaden zitten. Vind je dit vervelend, dan kun je beter beginnen met het opbouwen van het eten van chiazaden. Zo gaat je lichaam langzamerhand wennen aan de zaden en zul je uiteindelijk profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die chiazaad biedt. Drink hierbij wel voldoende water.

Daarnaast hebben chiazaden ook een bloedverdunnende werking. Mensen die al bloedverdunnende medicijnen slikken kunnen het beste hun huisarts of natuurkundig arts raadplegen alvorens je chiazaden opneemt in je voeding.

Chiazaad kopen

Chiazaad kun je in de supermarkt kopen of online bestellen.

Vrouwen van boven de 40 en die in de overgang zitten hebben vooral baat bij chiazaad waarmee ze hun hormoonhuishouding in balans kunnen brengen.

 

Afvallen gaat sneller als je elkaar helpt. Like ons op FB en deel je ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sign up to our newsletter!