Altijd al willen weten hoe een diëtist werkt? Elham vertelt!

ElhamDiëtist Elham stelt zich voor

Voornaam: Elham
Vooropleidingen: Voeding en Diëtetiek
Woont in: Amsterdam
Werkt in: Utrecht

1. Sinds wanneer ben je begonnen als diëtist?
In 2013 begon ik met mijn eigen praktijk in Utrecht, maar mijn reis in de diëtetiek begon in 2010 op Curaçao toen ik stage ging lopen.

2. Heb jij altijd al diëtist willen worden?
Het was geen droom, maar eerder een roeping. Ik heb altijd zoveel met voedingsgerelateerde ziektebeelden te maken gehad, dat ik er niet omheen kon. Mijn interesse was te groot geworden en ik wilde niks anders dan meer weten over eten.

Zodoende ben ik diëtetiek gaan studeren en ging ik daarnaast werken in een reformwinkel waar ik ook veel leerde over natuurgeneeskunde.

3. Wat vind jij precies zo interessant aan dit vak?
Hoe je door middel van voeding het menselijk lichaam kan genezen. Dat vind ik fantastisch aan dit vak. Je kan zo creatief zijn als je wilt met voeding.

Wat absoluut een understatement is, is dat men denkt dat gezond eten niet lekker is, maar het tegendeel is mij allang bewezen. En dat wil ik ook graag overbrengen aan de mensen die ervoor openstaan.

“Er komen verschillende doelgroepen in mijn praktijk”

 

4. Wat voor type patiënten zie je voornamelijk binnenwandelen bij jou in de praktijk?
Van alles. Mijn grootste doelgroepen zijn mensen met hart- en vaatziekten, diabetes, prikkelbaar darmsyndroom en overgewicht. Vaak komt het erop neer dat iemand die moet afvallen, zijn of haar eetpatroon moet leren aanpassen. Daarbij coach ik mijn cliënten bij hun leefstijl en motiveer ik ze om ook meer te gaan bewegen. Dit is essentieel naast het aanpassen van de eetstijl.

Smoothie recepten

5. Hoe kunnen mensen die willen afvallen bij jouw praktijk terecht?
Ze kunnen bellen voor een afspraak. De eerste consult is inderdaad de intake. Daarin maken we kennis met elkaar en ga ik de hulpvraag behandelen en maak ik samen met de cliënt een behandelplan. De lichaamssamenstelling wordt gemeten en er wordt een uitgebreid voedingsanamnese afgenomen.

6. Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou ongeveer uit op de praktijk?
Meestal ben ik er van 8.30-17.30 uur en soms later. Ik ben druk met intakes, consulten en administratie. De dag vliegt voorbij…

Ook een diëtist heeft guilty pleasures

 

7. Wat eet jij precies op een doordeweekse dag?
Van alles. Ik heb leren compenseren en weet wat mijn porties zijn. Daarnaast heb ik niet de gewoonte om veel te snoepen, doordat ik ervoor zorg dat ik goed eet.

Ik drink ook bijna geen alcohol doordeweeks, dat bewaar ik alleen voor in het weekend. Soms pak ik een koekje bij mijn thee of een stukje chocola.

Als er weer getrakteerd wordt met een taartje, dan neem ik zeker een stukje, maar dan compenseer ik dat met mijn lunch.

8. Welke guilty pleasures heb je?
Ham-kaas chips. Ik kan een hele zak op in mijn eentje. Daarom koop ik het bijna nooit. En als ik op vakantie ben eet ik elke dag ijs :-S. Dat kan echt niet, maar ik kan het niet laten. We gaan vaak naar Italië en dan vind ik het erg moeilijk om er vanaf te blijven. Maar goed, nog steeds blijf ik compenseren met mijn andere maaltijden.

9. Hoe denk jij over superfoods en de gezonde trends die we in de maatschappij zien?
Tja, het is een lastige vraag om te beantwoorden. Ik ben van mening dat je het beste kan consumeren van de producten uit je eigen streek. Natuurlijk lukt dat niet altijd en eten we allemaal geïmporteerde producten, omdat ze gezond zijn en niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

Dat geldt ook voor ‘superfoods’. Ze zijn gezond, maar overbodig om van zo ver geïmporteerd te worden. Er zijn voldoende alternatieven uit eigen omgeving daarvoor in de plaats.

Zoals ik al zei, het is lastig. Superfoods zijn gezond, maar niet per sé nodig met het huidige aanbod aan voeding in de supermarkten.

Superfood gerechten

Tips van Elham

 

10. Welke kookboek kun je aanraden aan mensen die gewicht willen verliezen, maar toch lekker willen blijven eten?
Geen een. Maak je eigen kookboek door eerst kennis op te doen over voeding. Er is geen een kookboek die voor iedereen voor hetzelfde resultaat kan zorgen.

Wat voor jou werkt hoeft niet voor mij te werken. Dus als je lekker wilt experimenteren, zoek naar leuke recepten op internet en je vindt genoeg keuze.

Maar als je op maat wilt leren eten, dan zul je toch een keer met een diëtist moeten kijken naar je eetpatroon, je energie-inname en je stofwisseling etc. Dan bezit je het beste kookboek uit je hoofd, omdat je hebt geleerd hoe je moet eten.

11. Welke tip kun je aan iemand geven die het moeilijk vindt om te beginnen met af te vallen?
Stel een doel voor jezelf vast en kijk hoe je je doel kan bereiken. Neem dan contact op met een paar diëtisten in je omgeving. Kijk met wie je een klik voelt en maak die afspraak. Je hebt niks te verliezen. Samen ben je sterker en je leert ook heel veel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afvallen gaat sneller als je elkaar helpt. Like ons op FB en deel je ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sign up to our newsletter!